Şahtere

Şahtere

Fumaria öfficinalis Şahteregiller ( Fumariaceae )

Tilkikişnişi, Sarılıkotu, Yerçiçeği, Yersofrası olarak da bilinir. Tarlalarda, göl kıyılarında, yol kenarındaki çitlerde ve eski duvarların üzerinde yetişebilen şahtere ılıman bölgelerde çok yaygındır. 4-50 cm’ye kadar boylanır, çok çatallı dallarında koyu pembe ve mor çiçek kümeleri yaz boyunca açar. Hassas, mavi yeşil yapraklarının üzerinde beyazımsı bir buğu olduğundan yerden yükselen dumana benzeyen bir görüntüsü vardır.

Şahterenin Faydaları

Sindirim sorunlarının, safrakesesi sorunlarının, kalp ritmindeki dezensizliklerin, yüksek kan basıncısın, astımın, egzamanın ve aknenin tedavisi için öneriliyor.

Şahtere Çayı
Hazırlanışı

Çay 2 çay kaşığı kurutulmuş çiçek 150 ml kaynar suya konur, 10 dakika bekletilip süzülür. Yemeklerden yarım saat önce 1 fincan ve yemek aralarında da gereğine göre içilir. Sedef hastalığı ( psoriasis ), egzema ve uyuza bağlı kaşıntının tedavisi için : Kompres bir gazlı bez veya tülbent çaya batırılır ve günde iki ya da üç kez sorunlu bölgelere uygulanır.

Tekrar deneyin

Şevketi Bostan

Şevketi bostan (Trigonella foenum-graecum), baklagiller familyasına ait bir bitki türüdür. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Ancak …

Bir Yorum

  1. Baya bi faydalı bir bitkiymiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir