Erik

Erik Gülgiller ( Rosaceae ) ailesinin önemli bir üyesi olan eriğin çok sayıda türü bulunur. Meyve yapısı nedeniyle erikler gülgiller ailesi içinde bir alt grup olarak değerlendirilir. Kayısı, şeftali, badem gibi diğer ağaçların hepsi erik grubunda yer alır.

Erik sert odunsu yapıda olan tek çekirdeği ile botanik biliminde bir meyve tipi olarak kabul edilir. Bu özelliğe sahip tüm meyvelere de erik tipi meyve adı verilir. Gerçek anlamda erik adı ”Prunus” cinsine verilen addır. Bu Ağaçlar dikenli veya dikensiz, alçak boylu küçük ağaçlardır. Erik ağaçlarının gövdeleri genellikle düzgün dalları ise çok geniş değildir. Yaprakları yumurtamsı üçgenimsi olup kenarları dişlidir. İnce yapılı olan yaprakların uç kısmı sivridir. Erik çiçekleri ile genellikle tek tek bulunur. 5’er adet taç ve çanak yapraktan oluşan erikler iki eşeylidir. Erik çiçekleri genellikle 1-3 cm çapında olup beyaz renklidir. Erik çiçekleri genellikle şeftali ve badem çiçeklerinden daha küçük olurlar. Erik meyveleri genellikle küremsi bazen de yanlardan basık silindirik şekilde olur. Meyvelerin üst kısmı tüysüz dür ve renkleri çeşitlerine göre yeşil, kırmızı, sarı ve mor olarak değişir. Olgun meyveleri çekirdekten kolay ayrılır.

Eriğin Faydaları

Erik genellikle ülkemizde taze olarak tüketilen bir meyvedir. Tıbbi olarak eriğin kurutulmuş meyveleri kullanılır. İdrar Sökücü özelliğe sahiptir. Kuru Erikte bol miktarda A Vitamini, lif doğal bir yumuşatıcı olan isatin bulunur. Kuru Erik kabızlık için kullanılan en iyi ve en zararsız yumuşatıcılar dan birisidir. Erik kurt düşürücüdür.

Tekrar deneyin

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, enginar bitkisinin yapraklarıdır. Ayrıca birçok kültürde yemeklerde kullanılmaktadır. Enginar yaprakları genellikle tuzlu suda …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir