Veba Otu

Veba Otu ülkemizde bir çok bölgede doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Mutlaka doğal ortamda veba otunu daha önce görmüşsünüzdür. Genellikle dere yatakları veya ormanlık alanların başlangıç yerlerinde sıkça görülmektedir. Latince ismi Petasites paradoxus‘dür. Halk arasında Kelotu olarak da bilinmektedir. Ülkemizde yetiştiriciliği yok denecek kadar az yapılmaktadır. Genellikle doğal ortamlardan toplanarak halka satılmaktadır.

Şapkaya benzeyen yaprakları vardır, alt kısımları hafif dişli ve gri tüylerle kaplıdır. Gri, Beyaz, Açık pembe gibi çiçekleri vardır.

Veba Otunun Faydaları

Ateş düşürücü özelliği bulunur. Astıma ve baş ağrısına karşı oldukça iyi gelir. Adet sancılarını azaltır. Terlemeye yardımcı olur. Soğuk algınlıklarına karşı vücuttaki mikropları kırar. Gut ve epilepsi yani ( Sara ) Hastalıklarında etkilidir.

Veba Otu Çayı : Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki kökü, aksamdan orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya koyulur, sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir.
Büyük taze yaprakları , yalnızca burkulmaların ve yürüme sonucu ayakta oluşan yaraların üstüne uygulanmakla kalmayıp , her tür kangren , habis çıban ve şiddetli yaralarda kullanılır. Veba Otu Yaprak Kompresi :  Yıkanan taze yapraklar, tahta bir tablanın üstünde merdane ile ezilerek lapa haline getirilir, hasta bölgenin üstüne yatırılır ve 1-2 saatte bir yenilenir.

Tekrar deneyin

Vapur Dumanı

Latince ismi Ageratum houstonianum olan çiçek bitkisidir. Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olup orada yetişen yabani (doğal) türlerinden …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir