Vanilyanın Faydaları

Vanilya aklımızda genellikle bir toz şeklinde pasta veya dondurmalarda kullanılan kimyasal olarak hazırlanan bir şey gibi akıllara yerleşse de bir tür bitki çeşididir. Vanilyanın ana vatanı Meksikadır. Tırmanıcı gövdeli bir bitkidir. Yaprakları sapsız, yassı etlidir. Meyvesi 15-20 cm boyundadır. Kullanılan kısmı henüz yeşilken toplanan ve sırasıyla kuru ve nemli yerlerde bırakılarak kurutulan, olgunlaşmamış meyveleridir. Kendine mahsus bir kokusu vardır. Gıdalarda vanilyanın aroma verme özelliğinden başka kullanımları da var:Vanilt
Asit giderici: Ananasın üzerine, turunçgillere, meyve salatalarına birkaç damla vanilya özütü eklendiğinde ekşiliğini yumuşatır ve ekstra bir tat katar. Domates soslarına eklendiğinde ise asit oranı etkisiz hale gelir.
Emülsiyonlaştırıcı: Yumurta içeren hamur karışımlarına, pankek ve waffle hamurlarına veya krema soslarına vanilya özütü eklendiğinde pürüzsüz karışım elde edilir.
Tatlandırıcı: Yeni ve özgün lezzetli tatlar oluşturmak için, mevsimlik, tadı olmayan meyvelere veya diğer tadı az gıdalara vanilya tozu eklenir.
İlave tatlandırıcı: Deniz ürünleri, kümes hayvanları eti ve kırmızı et için pişirme işlemleri sırasında vanilya özütü ilave ederseniz farklı bir tat elde edebibirsiniz. Kozmetik endüstrisinde ise vanilya, parfüm yapımında, vücut kremlerinde, losyonlarda ve duş jellerinde kullanılıyor.

Vanilyanın faydaları:
Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkilere sahiptir. Hazmı kolaylaştırır . Vücudu kuvvetlendirir, ateş düşürür.
Afrodizyak özelliği vardır. Sinir bozukluğunu giderir. Bronşları temizler ve öksürük söktürür. Ruh bunalımını dindirici etkisi vardır.

Tekrar deneyin

Vapur Dumanı

Latince ismi Ageratum houstonianum olan çiçek bitkisidir. Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olup orada yetişen yabani (doğal) türlerinden …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir