Uludağ Göknarı

uludag-goknariUludağ Göknarı : Latince ismi Abies nordmanniana olan bu ağaç türünün ana vatanı Kafkaslardır. Ülkemizde bilinen türleri Doğu Karadeniz Göknarı, Kaz Dağı Göknarı ve Uludağ Göknarı olarak 3 çeşit olarak gruplandırabiliriz. Uludağ Göknarı yaklaşık 40, 50 metre büyüyebiliyor. Birinci sınıf orman ağacıdır. Uludağ Göknarı çamgiller ailesi grubuna girer. Ilıman iklimleri sever. Doğal yayılış alanı olan Bafra ile Uludağ arasında batı Karadeniz bölgesinde saf veya Kayın ve Sarıçam ile karışık ormanlar kurar. Türkiye’nin endemik türüdür. Doğal olarak bulunduğu başka bir ülke yoktur. Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz ve Kuzeybatı Anadolu’da görülürler. Uca doğru daralan silindirik biçimli kozalağın dış pulu iç puldan daha uzun olduğundan dışarıdan görülür. Sonbaharda kozalak olgunlaşınca dağılarak pullar yere dökülür.. Kozalak ekseni ağaç üzerinde kalır.

Uludağ Göknarının Faydaları

Uludağ Göknarı özellikle mobilya, lambri, pervaz, kaplama levhası üretiminde ve inşaat sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca, kutu, kafes ambalajı, sandık, fıçı, oyuncak, v.b. yapımında tercih edilir.
Köknar sakızı çıbanların iltihabını çıkartarak iyileşmeyi sağlar. Yara ve çıbanlara mikrop öldürücü özelliğinden dolayı yakı ya da merhem olarak uygulanır.Köknarın taze iğne yapraklarıyla, taze, yeşil kozalakları, şekerle şurup kıvamına gelinceye dek kaynatılıp içilirse solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.

Tekrar deneyin

Üçkün

Üçkün (Ricinus communis), Euphorbiaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Kastor yağı bitkisi olarak da bilinmektedir. …

2 yorumlar

  1. Bitkileri araştırmayı seviyorum. Ülkemizde yetişen bitkiler dikkatimi daha da çekiyor böyle güzel bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim

    • Kabuklardan elde edilen Mezda Sakızı
      Nefes darlığı, astım ve bronşite, soğuk algınlığına, grip ve göğsü yumuşatmaya, balgam söktürmeye, mide ve bağırsak yaralarına, ülser ve gastrite, karaciğer ve akciğer hastalıklarına, sinir sistemini düzene koymaya, uykusuzluğa, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, iltihap ve kumuna, baş ağrısına, bağırsak parazitlerine, kansızlığa ve ergenlik sivilcelerine karşı kullanılır.
      Haricen antiseptik ve çıban iyi edici olarak, yakı veya merhem halinde kullanılmaktadır. Köknar sakızı çıbanı işletir ve iltihabı dışarı çıkartarak çıbanın iyileşmesini sağlar.
      Metin Egeli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir