Su Yoncasının Faydaları

Su Yoncası

Menyanthes trifoliata Suyoncasıgiller ( Menyanthaceae )
Acıyonca, Bataklıkyoncası, Ateşyoncası olarak da bilinir. Suyoncası ( göl, gölet, su kanalı, bataklık ) gibi nemli yerlerde yetişir. Türkiye’ de Kuzey ve Doğu Anadolu’ da yaygındır. Kısa, yumuşak, sarmaşık benzeri sapları ve kalın, pullarla kaplı köksap görünümlü kökleri vardır. Yaprakları üç oval yaprakçıktan pembe beyaz, yıldız şeklindeki çiçeklerin huni şeklinde uçları vardır. Meyvesi parlak sarı oval tohumlar içeren yuvarlak bir kapsüldür.

Faydaları

İştah kaybını, kabızlığı, hazımsızlığı tedavi etmek için öneriliyor.

Yoncanın Faydaları ve Tıbbi Kullanımı

Derine uzanan kökleri nedeniyle (kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve çinko), besin ve mineral açısından zengindir. Sekiz amino asit kaynağı olan yonca, Çin’de, ateş düşürmeye, Hindistan’da çıban iyileştirmeye, Irak’ta ve Türkiye’de eklem iltihaplanması tedavisinde, ABD’de ise kansere karşı kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında, menopozda ve bitkinlik durumlarında antibiyotik olarak, ayrıca astıma karşı da kullanılmıştır. Hayvanlar üstüne yapılan araştırmalar yonca yemenin kolesterol emilimini azaltabildiğine ve atardamar plakalarının oluşmasını engelleyebildiğine işaret etmektedir.
Su yoncası çayı

Hazırlanışı

Çay 1-2 g kurutulmuş yaprak 500 ml kaynar suya konur ve 15 dakika bekletilir. Günde 3 fincan içilir.

Tekrar deneyin

Şevketi Bostan

Şevketi bostan (Trigonella foenum-graecum), baklagiller familyasına ait bir bitki türüdür. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Ancak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir