Gözlük Otu

gozluk-otuGözlük Otu : Dağlarda doğal ortamda yetişen çiçekli bir bitki türüdür. Latince adı Euphrasia officinalis Türkiye’de bilinen diğer ismi ise Göz Otu‘dur. Sıracaotugiller familyasındandır. Boyu 6 cm ile 20 cm arasında değişir. Çok sayıda glikozid ve çeşitli alkaloidler içerir. Temmuz ve Eylül aylarında sarı ve mor lekeli beyaz renkli bir çiçek açar. İngiltere, İspanya, Türkiye ve Hindistan ve çevresi ülkelerde yetişir. Güneşli ve yarı gölge çayırlarda , otlaklarda, çalılıklarda, yol kenarlarında, kurak ve sisli topraklarda bulunur.500-2500 metrelerde görülür.

Gözlük Otunun Faydaları

İsminden de belli olduğu gibi bir çok göz hastalığına karşı oldukça etkilidir. İltihaplara, Yorgunluğa, Nezleye, Alerjiye, Kaşınmaya ve Vücut ağrılarına oldukça iyi gelir. Saman nezlesinde etkilidir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Göz kanlanması iyi gelir. Gözlerdeki batma hissini ve ışığa karşı aşırı duyarlılığı yok eder. Gözlerdeki akut ve kronik yangıları, göz yorulması ve benzeri rahatsızlıkları iyileştirir. Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Sinüzite karşı etkili olur. Gözlük otu lapası ciltteki yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur.

Gözlük Otu Çayı : İki avuç çiçekli yapraklarıyla kurutulmuş bitki karışımının üzerine 1 litre kaynar su dökülür 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülüp günde üç kez birer bardak içilir.
Bu çay gözle ilgili rahatsızlıklara olduğu gibi nezleye, öksürüğe, boğaz ağrılarına, ve sinüzite de iyi gelir. Bitkinin çiçekli dallarının yara iyileştirici etkisi de vardır. Bunun için hazırlanan lapa yaraların üzerine sarılır.

Tekrar deneyin

Goji Berry

Goji berry, “kurt üzümü” olarak da bilinen bir meyvedir. Lycium barbarum veya Lycium chinense bitkilerinin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir