Blog List Layout

Zembil Otu

Zembil Otu, bilimsel adıyla Spathiphyllum, genellikle yapraklarındaki beyaz çiçekleriyle tanınan bir bitki türüdür. Hava kökleri sayesinde nemli ortamlarda yetişebilen ve gölgede de iyi gelişebilen bu bitki, ev bitkisi olarak da sıkça tercih edilmektedir. Zembil bitkisi, hava kirliliğini azaltmak için de kullanılan bir bitkidir. Çünkü yapraklarından formaldehit, benzen, trikloroetilen ve amonyak gibi bazı zararlı maddeleri filtreleyebilmektedir. Ayrıca, bakımı da oldukça kolaydır …

Devamını Oku »

Kırlangıç Otu

Kırlangıç otu, genellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yetişen bir bitki türüdür. Bilimsel adı Equisetum arvense’dir ve atkuyruğu olarak da bilinmektedir. Kırlangıç otu, ince, sert, düzgün bir gövdeye sahiptir ve bu gövde yeşil renktedir. Bitkinin yaprakları yoktur, ancak gövde üzerinde küçük pullar vardır. Kırlangıç otu, tarih boyunca birçok kültürde tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Bugün, bazı insanlar kırlangıç otunu idrar söktürücü …

Devamını Oku »

Goji Berry

Goji berry, “kurt üzümü” olarak da bilinen bir meyvedir. Lycium barbarum veya Lycium chinense bitkilerinin çalılıklarında yetişen parlak kırmızı veya turuncu meyvelerdir. Asya ülkelerinde özellikle Tibet, Çin ve Moğolistan’da uzun yıllardır tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Goji berry’nin antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olduğu düşünülmektedir ve son yıllarda Batı ülkelerinde de popüler hale gelmiştir. Bazı insanlar goji berry’yi genel sağlığı …

Devamını Oku »

Kuşburnu

Kuşburnu, birçok farklı sağlık faydası ile tanınan bir bitki ve meyvedir. Genellikle çay, reçel, sirke ve diğer gıda ürünlerinde kullanılır. Kuşburnu ne işe yarar? C vitamini açısından zengin bir kaynak olduğu için, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı koruyabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikalleri nötralize edebilir ve hücre hasarını önleyebilir. Sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilir. …

Devamını Oku »

Darufülfül

DARUFÜLFÜL  : Latince ismi piper longum olan  Darufülfül değişik bir bitki türüdür, Ülkemizde bilinen diğer isimleri Darıfülfül ve Uzun Biberdir. Bu bitkinin Ana vatanı Güney Asya’da Doğu Hint Adalarıdır. Rezin, piperin, nişasta ve darifülfüle kokusunu veren uçucu bir yağ içerir. DARUFÜLFÜL FAYDALARI Soğuktan meydana gelen bütün hastalıklara şifa verir. İdrar ve gaz söktürür. Gastrite iyi gelir.  Hazmı kolaylaştırır, Mideye kuvvet verir, Mide soğuklamasına karşı …

Devamını Oku »

Gazel Otu

Gazel Otu : Latince adı Dictamnus albus olan bu bitki ülkemiz de şifalı bir bitki olarak pek bilinmese de kadınların özenle yetiştirdikleri bir süs bitkisidir. Gazel Otu : Balkanlarda, Türkiye’de Ortadoğu ve Türkistan’da Ilıman ve nemli yerlerde yetişir. Çiçeklerinin renkleri grimsi beyaz ve esmerimsi beyaz renklidir. Bilinen diğer isimleri AkGirit Otu, Geyik Otu, Girit Otu ve Yanıcı Ot olarak bilinmektedir. Yaprakları …

Devamını Oku »

Düğün Çiçeği

Düğün Çiçeği : Latince ismi Ranunculus repens olan bu çiçek kırlarda görmeye alıştığımız bir çiçektir. Ülkemizde bilinen diğer isimleri ise Giritlalesi, Yer şakayığı ve Şekayıklalesidir. Boyu 30 cm ile 70 cm arasında değişmektedir. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açan düğün çiçeğinin yaprakları çok küçük, uzun ömürlüdür. Sarı ve beyaz renkte çiçek açar. Düğün Çiçeği 2. sınıf bir bitki olduğu için oldukça …

Devamını Oku »

Zakkum Çiçeği

Zakkum Çiçeği : Latince ismi Nerium oleander olan Zakkum bitkisi ülkemizde doğal ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Çiçekleri yaz aylarında pembe, sarı ve beyaz renkte açar. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Meyveleri kapsül şeklindedir. Oldukça zehirlidir. Ev ilaçlamalarında kullanılır.  Zakkum Çiçeği Faydaları Çok düşük dozda alındığında Kalbe iyi gelmektedir. İdrar söktürür. Uyuz, Deri ve kaşıntılara faydalıdır. Bit ve pireleri öldürür. Arı …

Devamını Oku »

Zemberek Otu

Zemberek Otu : Latince ismi Equisetum Arvense olan bu bitkinin ülkemiz de Atkuyruğugiller ( Equisetaceae ) Kırkkilitotu, Zemberekotu, Çamotu, Kırkboğum, Tilkikuyruğu, Katırkuyruğu, Beygirkuyruğu, Boğumlucaotu isimleri de bilinmektedir. Doğal ortamlarda sulak ve bataklıklarda yetişen zemberek otu bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Bu otun kökleri hariç diğer kısımları kurutularak bitki çayı olarak kullanılmaktadır. Zemberek Otu Faydaları İdrar söktürür. Taş ve kumların düşürülmesinde faydalıdır. Kronik bronşitte yararlıdır. Streste iyi …

Devamını Oku »

Zerrin

Zerrin : Latince ismi Narcissus tazetta olarak bilinmektedir. Ülkemizde bilinen diğer isimleri ise Nergis Çiçeği ve Fulya Çiçeğidir. Bazı türleri ise Çin Zerrini, Yabani Zerrin ve Güz Zerrinidir. Bu bitki çiçeğinin ana vatanı Avrupa’dır. Boyu 25 cm ile 80 cm arasında değişmektedir. Çiçekleri ise sarı ve beyaz renklidir. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz Bölgesinde doğal ortamlarda ve özel bahçelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. …

Devamını Oku »

Gılaburu

Gılaburu : Latince adı Viburnum opulus olan bu bitkinin, Ana Vatanı Türkiye olan Gılaburu ağacının boyu 2 ile 4 metre arasında değişmektedir. İç Anadolu bölgesinde doğal olarak yetişen bu ağacın meyveleri tam bir şifa kaynağıdır. Özellikle Kayseri’de sıklıkla görünen Gılaburu bölgedeki küçük çiftçinin gelir kaynağıdır. Klinik testler sonrası faydaları herkesi şaşırttığı gibi bir çok hastalık içinde bitkisel deva olmuştur. Gılaburu …

Devamını Oku »

Kore Ginsengi

Kore Ginsengi Panax ginseng Sarmaşıkgiller ( Araliaceae ) Asya ginsengi, Çin ginsengi olarak da bilinir. Kore ginsengi Çin’de bin yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır ve dünyanın en sık kullanılan bitkisel ilaçlarından biridir. Kökünün insan biçimine benzemesinden hareketle, ” ginseng ” adı Çince ” insan şeklinde ” anlamına gelir. “Panax ” Eski Yunanca her derde deva anlamında ” Panakos ” ya da …

Devamını Oku »

Dağ Çayı

Dağ Çayı : Latince ismi Sideritis gulendamiae olan bu bitki, Türkiye’de doğal olarak yetişir. Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz’de Toros Dağlarında görünür. Boyu 1 Mt kadar uzar, açık yeşil yaprakları vardır. Bazı yörelerde yayla çayı olarak ta tanımlanır, lakin bildiğimiz yayla çayı değildir. Ülkemizde 10 – 12 çeşidi bulunur. Görünüş açısından ada çayı bitkisine çok benzer lakin Dağ çayının …

Devamını Oku »

Gözlük Otu

Gözlük Otu : Dağlarda doğal ortamda yetişen çiçekli bir bitki türüdür. Latince adı Euphrasia officinalis Türkiye’de bilinen diğer ismi ise Göz Otu‘dur. Sıracaotugiller familyasındandır. Boyu 6 cm ile 20 cm arasında değişir. Çok sayıda glikozid ve çeşitli alkaloidler içerir. Temmuz ve Eylül aylarında sarı ve mor lekeli beyaz renkli bir çiçek açar. İngiltere, İspanya, Türkiye ve Hindistan ve çevresi ülkelerde yetişir. Güneşli ve yarı …

Devamını Oku »

Dere Otu

Güzel kokusu ile insanların ilgisini çeken Dere Otu Türkiye’de bilinen diğer ismi ( Tere Otu ) dur. Ülkemizde çok bilinen bir bitki çeşidi olduğu kadar tüketimi fazla olmayan bitki türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitkinin bütün faydalarını sizlere sunmak istedik. Dere Otunun Faydaları Mide ve Sindirim sistemi problemi olanların kesinlikle Dere Otu tüketmeleri gerekmektedir. Sindirimi Kolaylaştırır, Midenin gerektiği …

Devamını Oku »

Kiraz Sapı

Kiraz Sapı Kirazın Ana vatanı Türkiye’de Giresun olduğunu biliyor muydunuz ? Tekirdağ ve Polenezköy de adına festivaller düzenleniyor. Sapı ayrı, suyu ayrı faydalı. Leziz sağlık bekçisi kirazdan söz ediyoruz. A,B,C vitaminlerince, kalsiyum, demir ve potasyum gibi minerallerce zengin kiraz, New York Rochester Üniversitesi’nin araştırmasına göre uykusuzluk problemi nede birebir. Araştırma sonunda düzenli tüketilince kiraz suyunda bulunan yüksek dozdaki melatoninin uykuya dalmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. …

Devamını Oku »