Tag Archives: Şifalı Bitkiler

Darufülfül

DARUFÜLFÜL  : Latince ismi piper longum olan  Darufülfül değişik bir bitki türüdür, Ülkemizde bilinen diğer isimleri Darıfülfül ve Uzun Biberdir. Bu bitkinin Ana vatanı Güney Asya’da Doğu Hint Adalarıdır. Rezin, piperin, nişasta ve darifülfüle kokusunu veren uçucu bir yağ içerir. DARUFÜLFÜL FAYDALARI Soğuktan meydana gelen bütün hastalıklara şifa verir. İdrar ve gaz söktürür. Gastrite iyi gelir.  Hazmı kolaylaştırır, Mideye kuvvet verir, Mide soğuklamasına karşı …

Devamını Oku »

Yüksük Otu

Yüksük Otu : Latince ismi Digitalis olan Yüksük otu yaklaşık 40 türü bulunmaktadır. Ana vatanı Günay Doğu Avrupa’dır. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege Bölgelerinde 20 türü doğal olarak yetişmektedir. Bir çok ev hanımı Yüksük otunu bahçe çiçeği olarakta yetiştirmektedir. Yüksük otunun boyu 50 cm ile 1,5 metreye kadar değişmektedir. Çiçekleri pembe, mor, kırmızı, sarı veya beyaz renktedir. Yüksük Otu Faydaları Nabız …

Devamını Oku »

Dere Otu

Güzel kokusu ile insanların ilgisini çeken Dere Otu Türkiye’de bilinen diğer ismi ( Tere Otu ) dur. Ülkemizde çok bilinen bir bitki çeşidi olduğu kadar tüketimi fazla olmayan bitki türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitkinin bütün faydalarını sizlere sunmak istedik. Dere Otunun Faydaları Mide ve Sindirim sistemi problemi olanların kesinlikle Dere Otu tüketmeleri gerekmektedir. Sindirimi Kolaylaştırır, Midenin gerektiği …

Devamını Oku »

Vücudu Dinç Tutan Bitkiler

Günlük hayatta aşırı iş yükü ile kendinizi yıpratmayın. Yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, unutkanlık ve bıkkınlık insanlara uyku bozukluğu, beslenme yetersizliği, kondüsyon eksikliği, üst solunum yolu enfeksiyonları, Kansızlık, troid hastalıkları (tiroidin az veya çok çalışması) akciğer hastalıkları, ilaçlar, viral hastalıklar, Kanser ve Depresyon gibi hastalıkların tetiklemesine neden olabileceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir.  Günlük hayatınızı kolaylaştıracak Vücudu Dinç Tutan Bitkiler bitkiler ile kendiniz ile barışık yaşayabilirsiniz. Vücudu Dinç Tutan Bitkiler Karanfil Çayı …

Devamını Oku »

Loğusa Otu

Loğusa otu bir yaz bitkisidir. Özellikle mayıs ve eylül ayları arasında değişik renkli çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları kalp şeklinde benzemektedir.  Loğusa Otu 20 ile 80 cm boyundadır. Diğer isimleri ise Osterluzei, Aristolochia clematitis L., Kabakulak otu, Loğusa otu, Pipo çiçeği, Zeravent, Karaasma, İmmün çiçeği olarak bilinir. Loğusa Otu Karadeniz Bölgesi ve marmara bölgesinin bir kısmında doğal olarak yetişir. Bu bitkinin kökleri kurutularak toz haline …

Devamını Oku »

it üzümünün faydaları

Diğer İsimleri : Tilki üzümü, Köpek üzüm, Solanum nigrum, Solanaceae Botanik Bilgi : Patlıcangillerden, ormanlarda yetişen bir bitkidir. Çiçekleri beyaz, meyveleri parlak beyazdır. Meyvesi, yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Bir uzman tavsiyesi olmadan, ev ilaçlarında kullanılmaması gerekir. fazla alındığı zaman öldürücü bir zehir olan atropin maddesi içerir. Bilinen Bileşimi : Şekerler, tanen, saponin, solanin. Özellilleri : Antispazmodik / spazm çözücü, antiallerjik / alerji giderici, teskin edici, hafif …

Devamını Oku »

Zulumba

Belki ilk defa duyduğunuz Zulumba bitkisi şifalı bir bitkidir. Latince adı Zedoariae rhizoma, ve  olan bu bitki bir çok hastalığa şifa bulmaktadır. Boyu ortalama 1 metre olan ve kökü yönünden fayda sağladığı bilinen bir çeşit bitki olup aynı zamanda sarı renkte çiçek açabilen zulumba, günümüzde şifa arayan insanların derdine derman olmaya geliyor. Zulumba bitkisinin genellikle kökleri kullanılmaktadır. Zulumba kökünün faydaları Balgam  Sökücüdür, İştah …

Devamını Oku »

Hanım Tuzluğu

Hanım Tuzluğu Berberis vulgaris L. ( Berberidaceae ) Hanımtuzluğugiller ailesinden olan bu tür Asya’nın kuzeyinde ve Avrupa kıtasında doğal olarak bulunan bir çalı türüdür.   Oldukça dikenli olan bu türün kültür formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Hanım tuzluğunun gövdesi köşelidir. Yaprakları birleşik yaprak olup 3-5 yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıklar ters yumurta şeklindedir ve kenarları düzensiz dişlidir. Hanım tuzluğu …

Devamını Oku »

Limonun Faydaları

limon suyunun faydaları

Limonun insan sağlığı açısından bir çok faydası bulunuyor. Özellikle Soğuk Havalarda sağlığımızı korumak için sık sık limon tüketiriz. Limonun Kabuklarından Limon Esansı çıkartılarak kolonya ve Parfüm gibi kokularda kullanılır. Bol Miktartda C vitamini içerir. Limonun Faydaları: Ateşi ve tansiyonu düşürür. Kanı temizler. Susuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve romatizma için yararlıdır. Gribin çabuk atlatılmasını sağlar. Mide, bağırsak ve idraryollarındaki …

Devamını Oku »

Biberiye

BİBERİYE Latince ismi Rosmarinus officinalis L. (Labiatae) Adaçayıgiller ailesinden olan biberiyenin anavatanı Akdeniz bölgesidir. Çok yıllık, sık dallı küçük bir yarı çalı türüdür. Biberiye bitkisinin gövdesi odunsu olabilir. Yaprakları derimsi, ince ve uzundur. Bu yüzden kuş dili olarak da bilinmektedir. Biberiye çiçekleri genellikle dalların arasında bulunur, iki dudaklı mor lekeli ve mavi leylak renklidir. Biberiyenin Faydaları Bu bitkinin genellikle kurutulmuş …

Devamını Oku »

Yeni Dünyanın Faydaları

Yeni Dünya

Yeni Dünya İlkbahardan yaza geçiş aylarında yetişen yeni dünya meyvesi sağlık açısından önemli faydalar sağlamaktadır. İçerisindeki vitaminlerle bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde fayda sağlayan yeni dünya sağlık açısından oldukça önemli meyveler arasında yer alıyor. BESİN DEĞERLERİ Yenidünya meyvesi, yüksek oranda A vitamini içerir. Eti ve kabuğunun rengi, meyvenin A vitamini kaynağı karoten yönünden zengin olduğunu gösterir. Ayrıca B ve C vitaminleri; …

Devamını Oku »

Leblebinin Faydaları

leblebi

Leblebi nohuttan elde edilmektedir. Nohutun ana vatanı ise Akdeniz bölgesidir. Nohutu kavurarak leblebi elde edemezsiniz. Leblebinin kendine has hazırlanış şekli bulunmaktadır. Leblebinin Evde Hazırlanışı Leblebi yapılacak nohut, taş, toprak, çöp gibi artıklardan arıtılır. El eleği ile de boylarına göre nohut ayrımı yapılır ve kavrulur.. Tavlama denilen birinci kavurmadan sonra, sıcak olarak, naylon olmayan çuvallara konularak iki gün dinlendirilir. Bu sürede …

Devamını Oku »

Hint Yağı

Hint Yağı

Hint Yağı Sütleğengiller ailesinden olan hint yağı bitkisinin anavatanı Etiyopya’dır. otsu bir bitki olan hint yağı ülkemizin sıcak bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve morfolojik olarak çok farklılıklar göstermektedir. Yaprakçıkların kenarı dişli, uç kısmı sivridir. Bu bitkinin çiçekleri 20 ile 60 cm’lik dik bir salkım şeklinde bulunur. Kırmızımsı ve pembemsi olan bu çiçekler küre şeklinde görülür ve çınar kozalaklarını andırır. …

Devamını Oku »

Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları

Tarçın Cinnamomum zeylanicum ( Lauraceae ) Defnegiller ailesinden olan tarçın, defnenin yakın akrabasıdır. Ülkemizde doğal olarak yetişmeyen bu bitki genellikle tropik bölgelerde yetişir. Herdem yeşil olan bu ağaçların Hindistan’ dan Malezya’ ya kadar yayılış gösteren yaklaşık 275 türü bulunur. Ülkemizde kullanılan tarçın, seylan tarçını olarak bilinen cinamomum zeylanicum bitkisinin gövdesine ait kurutulmuş kabuklarıdır. Tarçın 7-10 m boylarında sert derimsi yapraklı …

Devamını Oku »

Yalancı İğde

Yalancı iğde

Yalancı İğde Hippophae rhmnoides İğdegiller ( Eaeagnaceae ) Yabaniğde, Çıçırganotu, Yeriğdesi olarak da bilinir. Kışın yapraklarını döken, boyu 5 m’ ye ulaşabilen dikenli bir dere kenarındaki kumluklarda yetişir, bazen de erozyonun önlenmesi amacıyla özellikle kıyı bölgelerinde ekilir. Yalancıiğdenin söğüdü andıran dar ve uzun yaprakları gümüşi bir renk alır. İlkbaharda ufak, sarı yeşil çiçekler açar, dişi kısımlarında turuncu meyveler oluşur. Yalancı …

Devamını Oku »

Bin bir direk otu

Bin bir direk otunun Faydaları

Bin bir direk otu Eski Yunanlılar binbirdekotu kokusunun kötü ruhları kovduğuna inanırdı. Dünyanın pek çok yerinde kendiliğinden yetişen bu bitki , ormanlarda,yol kenarlarında ve otlaklarda görülür. Parlak sarı çiçekleri yazdan sonbahara kadar açar. Bin bir direk otunun Faydaları Bin bir direk otu 2000 yılı aşkın bir süredir sinir rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. İdrar ve balgam söktürdüğü, iştah açtığı bilinir.Sarı kantaron da …

Devamını Oku »